Varför undvika silikoner i håret? | Bobby Oduncu Sweden
  • Fri frakt från 299:-
  • P.g.a kraftigt ökad efterfrågan har vi just nu viss leveransfördröjning. Tack för ert tålamod.
  • Fri frakt från 299:-
  • P.g.a kraftigt ökad efterfrågan har vi just nu viss leveransfördröjning. Tack för ert tålamod.

✔ Tillverkat i Sverige  ✔100% Veganskt  ✔ Cruelty free

Varför undvika silikoner i håret?

Du har säkert hört att silikonfria hårprodukter är det bästa för håret, att man ska undvika silikoner helt och hållet.
Men varför bör man inte använda silikoner? Är silikoner farligt eller dåligt för håret?
Låt oss förklara lite närmare…

Svåra att tvätta ur

En nackdel med silikoner, är just att de ofta är svåra att tvätta ur håret och ofta kräver ett schampo med sulfater – och sulfater har vi tidigare skrivit om, någonting som man bör undvika i sitt schampo på grund av dess uttorkande och i många fall hudirriterande egenskaper. Därav kan det vara svårt att tvätta ut silikoner ur håret, vilket då leder till att silikoner byggs upp (kallas ”build up” i håret) kring hårstråna och resulterar i ett matt, torrt hår som kan kännas strävt och klibbigt. Detta förhindrar även exempelvis inpackningar att nå hårstråna och ge den vård och fukt som håret är i behov av.
Det finns olika slags silikoner, vissa är svårare att tvätta ur än andra.

Torkar ut

Silikoner i sig torkar inte ut håret, men i och med att silikoner lägger sig som en hinna över håret – så förhindrar detta fukt att nå håret, vilket på sikt kan leda till ett torrt och trassligt hår. Denna torrhet märks oftast först när man slutar att lägga produkter med silikoner i håret.

Vad händer när man slutar med silikoner?

Det många upplever efter att de slutar använda produkter med silikoner i är att håret kan kännas torrt och skört. Har man vant sig vid den mjuka, glatta och lena känslan som silikoner ger håret, så kan det bli en ganska stor kontrast när man slutar med silikoner och istället känner hårets kvalité utan silikonerna. Är håret dessutom lite uttorkat och skört, så kan detta kännas väldigt annorlunda och tråkigt från den mjuka känslan man tidigare fått från silikonerna.

Kosmetisk effekt

Även om det kan kännas lockande att börja använda silikoner i håret igen, för att man vill ha den där sammetslena och mjuka känslan tillbaka, så är det värt att nämna att silikoner enbart ger en kosmetisk effekt i håret. De ger en illusion av mjukare hår, men gör egentligen ingenting för håret och hårets välmående. Det kan därmed vara värt att stå ut till en början, och låta håret återhämta sig med hjälp av produkter som ger vård och återfuktning på djupet. Detta kommer långsiktigt att ge dig ett friskare och gladare hår!

Sammanfattningsvis – silikoner i sig är inte farliga för håret, men det faktum att det ofta krävs uttorkande och irriterande sulfater för att tvätta ur silikonerna gör att du får ett hår som blir både torrare och skörare. Vill man dessutom vårda och återfukta sitt hår på djupet, så blir detta svårare vid användande av silikoner som lägger sig som en hinna över håret.
Idag finns det som tur är andra alternativ till de som vill undvika silikoner i sin hudvård, produkter som kan ge en mjuk och härlig känsla och samtidigt vara vårdande och återfuktande för håret! 🙂

Sök efter ett blogginlägg eller en produkt

Du har väl inte missat vår nyhet- ett hårvax i världsklass

Kika in våra produkter

Tack för att du läser vår blogg. Dela gärna inlägget med andra

Dela på facebook
Facebook
Dela på pinterest
Pinterest
Dela på whatsapp
WhatsApp
Anicia Eriksson
Anicia Eriksson

Jag heter Anicia S Eriksson och jobbar bland annat med Bobby Oduncu Swedens sociala medier, marknadsföring och kundtjänst.

Min stora passion i livet, förutom hår och hårvård, är skrivande! Jag hoppas att ni ska trivas här med vår blogg. Jag kommer att trivas med att skriva den! 😊

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tolv − nio =

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × 5 =