Vad är hår..? Hårets anatomi! | Bobby Oduncu Sweden
  • Fri frakt från 299:-
  • Beställningar innan 14:00 skickas samma dag.
  • Fri frakt från 299:-
  • Beställningar innan 14:00 skickas samma dag.

✔ Tillverkat i Sverige  ✔100% Veganskt  ✔ Cruelty free

Vad är hår..? Hårets anatomi!

Har du någon gång funderat på vad hår egentligen är? Vad består håret av? I det här inlägget ska vi enkelt förklara hur ett hårstrå ser ut och är uppbyggt, samt vilka delar av hårstråt som gör vad…spännande!

Det är långt ifrån alla som vet hur ett hårstrå faktiskt ser ut på nära håll (genom exempelvis ett mikroskop), eller vad ett hår är gjort av. Men inte mindre intressant för det!
Ett hårstrå är ett dött materia, som växer ur hårroten. Ett hårstrå är faktiskt uppbyggt av flera lager, likt en lök. Hårstråt har tre lager, där varje lager spelar sin egen roll.

Medulla

Medullan är den innersta delen av hårstråt, det som kan kallas hårstråts märg. Denna del av hårstråt är den mjukaste och mest sköra del. Medulla reflekterar ljus så att håret ser annorlunda ut i olika miljöer. 

Cortex

Detta kallas den del av håret som omger medullan på hårstråt. Cortex är den huvudsakliga delen som håller ihop hårstråt samt hårets vattenupptagning. I cotex finns melaninet (färgen på håret), samt där i som avgörs om ett hår är rakt, lockigt eller krulligt.

Kutikulan (Fjällskikt)

Det yttersta lagret av hårstråt är det lager som skyddar cortex, detta lager heter kutikula, men kallas också fjällskikt. Detta lager kan liknas vid skalet på en lök – där för att skydda.

Alla tre lager är viktiga för att ett hårstrå ska hålla ihop och må bra. Använder man för mycket värme på håret utan värmeskydd, och ofta bleker eller färgar sitt hår till exempel, så skadar man fjällskiktet och till slut även cortex – ett skadat fjällskikt kan ge upphov till torrt, frissigt och livlöst hår. Skadas cortex i hårstråt så går hårstråt av, då cortex är det som håller ihop hårstråt.

Därför är det alltid lika viktigt att ta hand om och skydda sitt hår om man vill ha ett hår som håller sig friskt och välmående länge.

Sök efter ett blogginlägg eller en produkt

Du har väl inte missat vår nyhet- ett hårvax i världsklass

Kika in våra produkter

Tack för att du läser vår blogg. Dela gärna inlägget med andra

Dela på facebook
Facebook
Dela på pinterest
Pinterest
Dela på whatsapp
WhatsApp
Anicia Eriksson
Anicia Eriksson

Jag heter Anicia S Eriksson och jobbar bland annat med Bobby Oduncu Swedens sociala medier, marknadsföring och kundtjänst.

Min stora passion i livet, förutom hår och hårvård, är skrivande! Jag hoppas att ni ska trivas här med vår blogg. Jag kommer att trivas med att skriva den! 😊

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × 3 =

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 × två =