Hårets tre växtfaser | Bobby Oduncu Sweden
 • Fri frakt från 299:-
 • Beställningar innan 14:00 skickas samma dag.
 • Fri frakt från 299:-
 • Beställningar innan 14:00 skickas samma dag.

✔ Tillverkat i Sverige  ✔100% Veganskt  ✔ Cruelty free

Hårets tre växtfaser

Visste du att vi tappar ungefär 100 hårstrån – varje dag? Det är alltså helt normalt att tappa en viss mängd hår varje dag. Varför tappar vi hår, kan man då fråga sig? 
Det är för att hårstrået går igenom olika växtfaser, innan det till slut ramlar av. Alla hårstrån befinner sig hela tiden i olika faser. 

Hårets tre växtfaser kallas anagen, telogen och cartagen. Först befinner sig hårstråets livscykel i en lång växtfas, för att sedan gå in i en kortare vilofas, och slutligen en övergångsfas. Ett hår växer ungefär 1 cm i månaden. 

booby oduncu salong

Växtfasen (den anagena fasen)

Den första fasen i hårets livscykel är alltså växtfasen. Man kan säga att ungefär 85-90% av alla hårstrån på huvudet befinner sig i denna växtfas (anagena fasen). Under denna fas så växer hårstrået, och det är ganska genetiskt hur pass lång eller kort västfas ens hår har – har du genetiskt en längre växfas, så kan ditt hår alltså bli längre än om du har en kortare växtfas. Denna fas pågår normalt mellan 2 till sju år. 

Vilofasen (den telogena fasen)

Den andra fasen i hårets livscykel är vilofasen (den telogena fasen). Under den här fasen får hårsäcken ingen blodtillförsel, och procuderar därmed inte längre något hår. Man kan helt enkelt säga att hårstråna som är i denna fas är i vila. Hårsäcken sitter kvar i huden upp till två månader efter det att den gått in i vilofasen.  

Övergångsfasen (den catagena fasen)

Den tredje fasen är den så kallade övergångsfasen (den catagena fasen). Det är i denna fas som hårsäcken dör och hårstrået faller av. Det är då övergången sker, där en ny hårsäck börjar skapas. Denna fas kan sträcka sig från en månad upp till sex månader.  Det är alltså normalt att tappa en viss mängd hår varje dag, då alla hårstrån befinner sig i olika faser i livscykeln – vilket innebär att det varje dag kommer att vara hårstrån som befinner sig i den sista fasen i cykeln, på samma sätt som att det varje dag är hårstrån som befinner sig i övriga två faser. 
Många tappar hår när de borstar håret eller duschar. Detta kan kännas oroväckande – men ett hårstrå som bara faller av är ett hårstrå som befinner sig i vilofasen eller övergångsfasen – alltså ett hårstrå som var menat att falla av. Hårstrån som befinner sig i växtfasen är tvärtom väldigt svåra att dra loss, det är dessa hårstrån som gör ont att försöka rycka eller dra bort – medan ett hårstrå som befinner sig i de två sista faserna, inte känns alls när det faller av. 

Onormalt håravfall

Det finns så klart många som lider av onormalt håravfall, där fler hårstrån ramlar av än vad man kan räkna som normalt. Detta kan bero på så många olika anledningar, vi brukar säga att det viktigaste är att ge håret näring inifrån – för annars kan inte hårsäcken orka producera hälsosamt och friskt hår. Upplever man onormalt håravfall så är det alltid en bra idé att rådfråga en läkare, kanske ta prover för att kolla så att ens värden ser bra ut. Andra orsaker till håravfall bortsett från brist på näringsämnen/vitaminer, kan vara:

 • stress,
 • hormoner,
 • ålder,
 • genetik,
 • kosten,
 • ens psykiska mående,
 • vissa underliggande sjukdomar,
 • med mera. 

Sök efter ett blogginlägg eller en produkt

Du har väl inte missat vår nyhet- ett hårvax i världsklass

Kika in våra produkter

Tack för att du läser vår blogg. Dela gärna inlägget med andra

Dela på facebook
Facebook
Dela på pinterest
Pinterest
Dela på whatsapp
WhatsApp
Anicia Eriksson
Anicia Eriksson

Jag heter Anicia S Eriksson och jobbar bland annat med Bobby Oduncu Swedens sociala medier, marknadsföring och kundtjänst.

Min stora passion i livet, förutom hår och hårvård, är skrivande! Jag hoppas att ni ska trivas här med vår blogg. Jag kommer att trivas med att skriva den! 😊

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × ett =

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × två =